Spor efter tekstilfremstilling i Balle
Ved udgravninger af store arealer vest for Balle Kirke blev der fundet bebyggelsesspor i form af langhuse og grubehuse fra germansk jernalder og vikingetid. I enkelte stolpehuller og gruber blev der gjort fund af redskaber til tekstilfremstilling.
Rikke Isler
I forbindelse med en udstykning i Balle, syd for Brunbakkevej blev der i vinteren 2016 og foråret 2017 gjort fund af udbredte bebyggelsesspor fra germansk jernalder og vikingetid. Der kunne udskilles 27 langhuse, 13 hegnsforløb og 22 grubehuse. Desuden blev der fundet en del større eller mindre affaldsgruber og aktivitetsgruber.
I flere af anlæggene blev der fundet tenvægte og vævevægte. I den nordøstlige del af feltet blev der fundet og udgravet en aflang fladbundet grube med et trækulslag i bunden. Gruben blev tolket som en brydegrube.
Ovenfor en brydegrube fra gravningen
En brydegrube bruges til at tørre plantestængler fra f.eks. hør eller nælder efter de er blevet rødnet. Rødningen er en proces hvor de bløde dele af planten blødg'øres i en delvis forrådnelse. Tørringen af plantestænglerne er en af de mange processer planterne skal igennem før man har et stykke stof. Endeligt bliver plantefibrene spundet til tråd der bruges til vævning.
De fundne tenvægte, som der er et eksemplar af nederst midt for forsidebilledet, kan bruges til spinding af både uld- og tekstilfibre. Vævevægtene, som ses øverst på forsidebilledet, bruges til væven, hvor de holder trenden stram.
Fundene af tenvægte og vævevægte samt af brydegruben viser, at der ved bebyggelsen er foregået tekstilfremstilling. Om der har været tale om en større produktion af tekstil til videresalg eller der er tale om fremstilling til eget brug, er usikkert.
Følg os her: