Bare et par år - gæstearbejdere i Silkeborg og Danmark
11. november. Mediernes billede af gæstearbejderne har ikke altid stemt overens med deres egne lokale og personlige oplevelser. Silke Holmqvist, Poul B. Lund og Erik Hansen fortæller om indvandring, medier og om jugoslavernes hverdagsliv i Silkeborg.
I 1960'erne gennemgik Danmark en betydelig forvandling mod at blive et flerkulturelt velfærdssamfund. Den økonomiske vækst og mangel på arbejdskraft i industrien trak mange ufaglærte arbejdere til landet, især fra Vesttyskland og England, men også fra Tyrkiet, Jugoslavien og Pakistan. På få år steg antallet af udenlandske arbejdere markant, fra 13.500 i 1965 til 36.000 i 1973.
Gennem nyhedsindslag, reportager og dokumentarer blev danskernes opfattelse af gæstearbejderne formet af de billeder og fortællinger, som medierne – særligt Danmarks Radio – præsenterede. I begyndelsen var der en udbredt forventning om, at opholdet ville være midlertidigt: Bare et par år. Men for nogle udenlandske arbejdere blev det starten på et permanent liv i Danmark. Sådan var det også i Silkeborg, hvor en stor gruppe jugoslaver landede i byen i 1970. De kom for at arbejde hos byens største virksomhed, tekstilfabrikken A/S Kaj Neckelmann. Nogle af de nyankomne rejste snart tilbage, men mange blev og skabte sig en tilværelse i Silkeborg, hvor jugoslaverne nu gennem 50 år har været med til at præge byens udvikling.
I dette foredrag vil Silke Holmqvist fra Historisk Afdeling på Aarhus Universitet fortælle om gæstearbejdere i Danmark, og hvordan medierne har formet vores syn på indvandring, mens Erik Hansen og Poul B. Lund giver lokale og personlige historier om det liv, som jugoslaverne på godt og ondt har haft i Silkeborg gennem 50 år.
Tid: Mandag 11. november kl. 19.30
Sted: Hovedgården
Pris: 65 kr.
Følg os her: