Kompedal - en lejr og et landskab
Få historien om en af landets to første militærnægterlejre og historien om plantagen, som den ligger i fra 1. maj.
Det smukke hedelandskab, ihærdige kartoffeltyskere, voldsomme hedebrande, en menneskejagt på en charmerende tyveknægt og et bestialsk mord. Kompedal Plantage er rig på indtryk og historier, og med oprettelsen af Kompedal-lejren kom der endnu flere til.
Midt blandt plantagens grantræer ude på den jyske hede grundlagde man i 1917 Kompedal-lejren, da verdens næstældste militærnægterlov blev vedtaget.
Militærnægtere gjorde deres indtog i lejren og arbejdede i skoven, men snart kom besættelsen, og værnemagtens soldater rykkede ind. Efter Befrielsen var flere tusinde tyske flygtninge indespærret i lejren i flere år, hvorefter militærnægterne vendte tilbage og satte deres præg på egnen under den kolde krig.
Kedsomhed, hash og hærværk hørte nu til dagens orden, men samtidig tog Peter Seeberg fra Viborg Museum og nogle af militærnægterne initiativ til, at nægterne kunne udstationeres på blandt andet museer rundt i landet. Det første sted blev det gamle Thorning Museum.
Hør om nægternes dagligdag med arbejde i plantagen, de provokerende løjer, oprør og brande. Fra 50'ernes civile ulydighed til 70'ernes hærværk.
Følg os her: