Blichers tro v. sognepræst Mads Jacob Iversen
Vi fejrer St. St. Blichers fødselsdag med foredrag og bogudgivelse/mandag 9. oktober
Museet fejrer i år St. St. Blichers fødselsdag et par dage før hans 241 års fødselsdag, når sognepræst ved Avedøre Kirke og medlem af Blicher-Selskabets bestyrelse Mads Jacob Iversen holder foredrag om Blichers tro.
’Digterpræsten’ er han ofte blevet kaldt, og er i den brede offentlighed, da også mest kendt for sit litterære virke. Præstedelen af St. Steensen Blichers virke er til at overse og muligvis med god grund. Men i hvor høj grad fyldte teologien egentlig i digterens virke og ikke mindst i hans litteratur? Er der et teologisk særkende for den jyske nationalskjald, eller var gerningen, som blev givet ham i arv, egentlig mest et spænde for hans kunstneriske udfoldelse?
Dette vil sognepræst ved Avedøre Kirke i Hvidovre, Mads Jacob Iversen, der også er medlem af bestyrelsen i Blicher-Selskabet forsøge at besvare og samtidig pege på Blichers relevans i samtiden og ikke mindst i sit eget virke. For hvordan kan det egentlig hænge sammen, at en ung, nordsjællandsk teolog har kastet sin affektion på en poet, hvis dialekt, han knap nok kan forstå?
Bogudgivelse - Blicher og Herregårdene
I forbindelse med foredraget ved pastor Mads Jacob Iversen præsenteres også den nye Blichernovelleudgivelse ved Bente og Erik Harbo: Blicher og Herregårdene.
Det er med stor glæde at Blicher-Selskabet nu igen kan udsende en stor samling af noveller. Sidst var i 2018 i Blicher-klassiker-året med Ak! Hvor forandret! og 17 andre noveller.
Nu drejer det sig om Blichers fem store klassiske noveller: Brudstykker af en Landsbydegns Dagbog - Røverstuen - Eneboeren på Bolbjerg - Jøderne paa Hald og Fjorten Dage i Jylland, der lægger handlingen på fem kendte jyske herregårde, samt to noveller, der foregår ved Limfjorden og er skrevet på hans gamle dage: Vinhandleren og Herremanden og Livø.
Bogen er redigeret af Erik Harbo og illustreret med prospekter af danske herregårde med tegninger af Ferdinand Richardt, udgivet i årene efter 1844. Bogen udgives af Blicher-Selskabet og Olufsen Bøger i samarbejde med Blichermuseer i Jylland. Den bliver på 280 sider, og medlemmer af Blicher-Selskabet får den gratis. Hvis medlemmer på Blicheregnen ønsker bogen, kan de få den udleveret på dagen for mødet.
Forsidens træsnit af Povl Christensen med den lille Blicher udklædt i sin grandonkel de Steensens omsyede dragt minder os om den herremand Blicher kunne være blevet, hvis han nu havde arvet Aunsbjerg efter sin grandonkel Steen de Steensen.
Erik Harbo stopper med årets udgang som formand for Blicher-Selskabet. Han blev formand i 1989.
Den nye formand, tidligere næstformand Peder Porse er allerede tiltrådt. Erik Harbo gør enkelte ting han er i gang med for selskabet færdig.
Det er blevet til mange bogudgivelser men også cd’er og dvd’er er der udgivet gennem de mange år. Erik Harbo har som regel stået for redaktionsarbejdet i samarbejde med bestyrelsen.
Arrangementet er for alle, men det er muligt at tilmelde sig Blicher-Selskabet på dagen eller ved kontakt med selskabet.
Tid: Mandag 9. oktober kl. 19.30
Sted: Museets hyggelige kaffestue
Pris: 50 kr. inkl. kaffe
Følg os her: