Hilsen til Tune - modstand på Blicheregnen
Midlertidigt lukket til og med 7. februar. Udstilling fra lørdag 30. maj – søndag 21. februar 2021
I 2020 er det 75 år siden, at Danmark blev befriet efter fem lange besættelsesår. Besættelsen på Blicheregnen er en fortælling om spionage, desertører, modstandsfolk og tyske soldater på skoler og i private hjem. Museum Silkeborg Blicheregnen slår lørdag 30. maj dørene op for særudstillingen Hilsen til Tune – modstand på Blicheregnen.
I særudstillingen kigger museet nærmere på, hvordan det var at leve med Karup (Fliegerhorst Grove) i baghaven og en hel bataljon tyske soldater udstationeret på skoler og i private hjem.
Ingen havde regnet med, at krigen ville fortsætte i fem år, da tyskerne tromlede ind over Europa og besatte Denmark og mange andre lande i 1940. Modstanden var lige som i resten af landet begrænset på Blicheregnen i de første år af besættelsen, men vi ser nærmere på, hvordan begivenheder ude i verden påvirkede de hjemlige himmelstrøg og fik modstanden til at blusse op.
Besættelseshæren handlede i butikkerne, købte heste og landbrugsvarer, den ansatte vognmænd og arbejdere til at hjælpe med at bygge Fliegerhorst Grove, og den holdt hjulene i gang på egnen. Sognerådet i Kjellerup begyndte i april 1945 at forberede sig på krisen, som ville komme med befrielsen – man frygtede arbejdsløshed og nedgang i handelen. Fra oktober 1944 var mere end 2.000 tyske soldater udstationeret på egnen, og endnu flere var på Fliegerhorst Grove.
Alligevel trodser mænd og kvinder på egnen besættelsesmagten – der uddeles illegale blade, skjules flygtninge – både desertører og modstandsfolk fra andre landsdele – og der modtages ikke mindst bunker af våben og sprængstoffer fra England, som fordeles til sabotagegrupper i Silkeborg, Viborg, Aarhus og Randers. Titlen på udstillingen er kodenavnet på Kjellerup-gruppens første nedkastning ved Hinge Sø, men også i Demstrup er der en aktiv modtagegruppe. Der er også kampgrupper på egnen, som skal stå klar den dag, de allierede gør landgang, og der er baggrundsgrupper, der gemmer våben og transporterer dem i sygebiler, klaverer og kartoffelkasser.
Vi ser nærmere på spionen i Kjellerup, på modstandskampen og på befrielsesdagene, og vi fortæller om dagligdagen med restriktioner og vareknaphed.
Særudstillingen Hilsen til Tune – modstand på Blicheregnen åbner lørdag 30. maj kl. 11.00. Særudstillingen er blevet til med støtte fra Nordea-Fonden.
Følg os her: