HJEMMETS LYKKE
En 1. maj tale
Af Keld Dalsgaard Larsen
Arbejdernes Fællesorganisations 1. majdag i 1922 var en festdag. Man var lige kommet igennem en hård konflikt på arbejdsmarkedet. Tiderne efter 1. verdenskrig var ugunstige, og arbejdsgivernes lock-out havde været barsk. Men arbejderbevægelsen var kommet nogenlunde helskindet ud af konflikten. Og glædeligt var det, at hovedtaleren kunne være Silkeborgs nyvalgte og første socialdemokratiske borgmester P. Esben-Petersen. Den nye borgmesters tale denne aften giver et indtryk af arbejderbevægelsens generelle ønsker for et bedre liv for den brede befolkning:
”Af de mange punkter, som Socialdemokratiet har på sit program, og som går ud på at frigøre den arbejdende klasse, er 8 timers arbejdsdagen et af de vigtigste, …. Hvem ville for nogle få år siden have troet, at vi nu i 1922 var nået til, at dette krav er gennemført. … Når vi nu ved, at der nys under den store lock-out blev rettet stærke angreb på 8 timers dagen, og at disse angreb med store ofre blev afslået af arbejderne, så mener jeg, at vi har god grund til at feste i dag.
Arbejdernes ydeevne i en 8 timers arbejdsdag er fuldt så stor som i en 10 timers arbejdsdag. Dette er en bevist kendsgerning. Spørgsmålet er endda, om vi ikke godt kunne komme længere ned med arbejdstiden, uden at ydeevnen blev mindre.
Det er trist at vide, at der er arbejdere, der deler arbejdsgivernes syn på den kortere arbejdstid. Der var arbejdere, der under den store kamp mente, at vi hellere måtte give slip på 8 timers arbejdsdagen for at undgå kampen.
Jeg tror, at den økonomiske situation efter lock-outen er i arbejdernes favør. Arbejdsgiverne havde vist aldrig drømt om et så stærkt sammenhold blandt arbejderne, som er vist under denne kamp. Arbejdsgiverne indledede striden med store forventninger, men de gik stille hjem fra kampen. Vi skylder de ledende mænd inden for vor faglige bevægelse tak for det arbejde de udførte under denne kamp.
Samfundet dannes af de enkelte hjem. 8 timers arbejdsdagen bidrager til at skabe bedre hjem, lykkelige forhold i hjemmene og bedre tid til børnenes opdragelse. Vort samfund er i sin helhed godt tjent med 8 timers dagen.
Man vil give det udseende af, at arbejderne vil have 8 timers dagen, fordi de har ulyst til arbejde. Denne påstand er urigtig. Arbejderne er det salt, der fornyer og holder samfundet frisk, fordi arbejdet er betingelse for al fremskridt og lykke. Men arbejderne vil ikke være trælle, det har de været, og var (da) regnet for mindre end dyr. Kapitalismen regner ikke heller nu i sin udbytning arbejderne for mere. Vi vil arbejde, men vi vil også være frie mænd i et frit samfund. Vi vil være medbestemmende om de vilkår, vi skal arbejde under, også hvor mange timer vi vil sælge vor eneste vare – vort arbejde. Vi vil have tid til at nyde livet og lykken i vore hjem.
Et hjems lykke består ikke i rigdom og velvære. Lykken skabes inde i os selv. De gnavne og sure mennesker er langt fra lykken. Selv om man forgylder sådanne mennesker fra top til tå, vil de ikke være lykkelige. Intet kan sådan øde lykken som misundelse. Øv godhed over for andre. Dette skaber lykkefølelse. Vær hjælpsom over for andre, der trænger til hjælp. Vær god mod din ægtefælle og dine børn, så skaber man lykken for hinanden. At eje hjemmets lykke er bedre end al verdens rigdom.
Og glæd dig ved naturen. Det giver fred og ligevægt i sindet. Glæd dig ved god musik og sang, læs gode bøger. Læs og lær og arbejd. Det giver lykke, tilfredshed og glæde”
(Silkeborg. En udpræget industri- og arbejderby s. 45)
Henvisning:
Keld Dalsgaard Larsen: Silkeborg. En udpræget industri- og arbejderby (1993).
Maj 2016
Følg os her: