Tollundmanden ingen kæmpe, men alligevel stor
Rekonstruktionen af Tollundmandens ansigt har ført til ny viden om den 2400 år gamle herre.
Det er stort at se Tollundmanden, men selv er han ingen kæmpe. I medierne har der verseret en historie om, at Tollundmanden skulle være stor, ja, ligefrem en kæmpe. Det er vi ikke så sikre på her på Museum Silkeborg, men ingen røg uden ild, som bekendt, og gnisten er denne gang opstået i Frankrig.
Her har ansigtsrekonstruktøren Phillippe Froesch fra Visual Forensic nemlig siden september arbejdet med at lave en digital rekonstruktion af hans ansigt, som det må have set ud da han levede. Ganske vist er det helt særlige ved Tollundmanden, at han netop har et ualmindeligt velbevaret ansigt. Der er ganske enkelt tale om verdens bedst bevarede oldtidsansigt. Under arbejdet måtte han fortvivlet konstatere, at Kraniets øjenhuler ganske enkelt var for små til at kunne rumme øjnene fra et almindeligt menneske. Museets direktør kunne oplyse at han jo var skrumpet 12 % under konserveringen, så det kunne være forklaringen.
Imidlertid var det ikke nok til, så at sige, at få øjnenen til at falde på plads i deres huler. Kraniet måtte forstørres med 24% -25% for at der var plads nok og for at afstanden mellem pupillerne var normal. Det har i første omgang givet anledning til en teori om, at kraniet så må være skrumpet ca. 12% -13% under opholdet i mosen. Det er selvfølgelig interessant i forhold til de øvrige dele af Tollundmanden. Er de også skrumpet? og i givet fald hvordan? Det ved vi lige nu ikke noget om. Men det åbner op for nye spørgsmål, som det kunne være interessante at forfølge. Om han er skrumpet så han oprindelig var større end de målte 160 cm. det ved vi ikke. Men hvadenten han er 160 eller 180 cm...Tollundmanden ER stor!
Følg os her: