Indvielse af Grathe Monumentet
På årsdagen for slaget på Grathe Hede blev Grathe Monumentet indviet.
Til lyden af kæmpende riddere blev Grathe Monumentet indviet fredag 23. oktober 2020 af Ole Winther, kontorchef ved Slots- og Kulturstyrelsen, med en lille hilsen fra Jytte Abildstrøm, der, som mange husker, spillede Valdemar i Riddersalens opførelse af Svend, Knud og Valdemar.
Det var en dato valgt med omhu, da det præcis er 863 år siden, at Slaget på Grathe Hede fandt sted. Det var på denne dag, at Danmarkshistorien blev afgjort lige uden for Thorning. Og derfor er det kun naturligt, at Grathe Monumentet blev indviet lige netop i går.
Slaget afslutter en mere end 10 år lang borgerkrig mellem kongerne Svend, Knud og Valdemar i den tidlige middelalder. Slaget var ikke et hvilken som helst slag - det ændrede Danmarkshistorien. Landet fik Dannebrog, et selvstændigt rige, fælles love for hele landet, en nedskrevet Danmarkshistorie og en stærk kongemagt som følge af slaget.
Ingen ved præcis, hvor på Grathe Hede slaget fandt sted, men kilder beretter, at taberen, Svend Grathe, begraves i Grathe Kapel. Krønikeskriveren Saxo beretter, at Svend flygtede fra slaget, da han så, han havde tabt. Under flugten fik han kløvet hovedet af nogle forbipasserende bønder, hvorefter han blev begravet uden pomp og pragt i den lokale kirke, som kan være Grathe Kapel, som senere kilder nævner.
Det kan vi kun gisne om, da graven ikke er fundet. Navnet fik han i hvert fald fra stedet for sit fald.
Arbejdet frem mod det endelige Grathe Monument skydes særligt ildsjælen og arkæologen Jens Vellev, som har beskæftiget sig med Grathe Kapel siden 1970’erne. Jens’ ihærdige arbejde medførte, at Museum Silkeborg i 2015 foretog en prøvegravning ved kapellet, og året efter fik museet bevilliget knap 4 millioner på finansloven til et stort formidlingsprojekt om Grathe Kapel og Slaget på Grathe Hede.
Projektet bestod af to dele. En permanent udstilling på Museum Silkeborg Blicheregnen, Kampen om Magten -slaget på Grathe Hede og et stort landskabsprojekt, som indvies i dag.
I 2015 så området helt anderledes ud. Mindestenen stod på en lille græshøj, og man kunne kun komme hen til den via den nærliggende gårdsplads.
Det ville museet gerne lave om på, så der blev udarbejdet tegninger til, hvordan monumentet skulle se ud, og hvordan der skulle etableres p-pladser og en ny adgangsvej. Jorden omkring kapellet blev opkøbt, og p-pladser og vejforløb kom på plads.
På skilte på vej ned til kapellet fortæller museet nu den blodige historie om borgerkrig, blodgilde og slaget på Grathe Hede, mens man nede ved kapellet kan få mere at vide om udgravningen af kirken og høre Saxos beretning fra det afgørende slag. Man kan også prøve lykken og se, hvilken skæbne man vil få i Danmarkshistorien, og man kan høre lyden fra slaget og lyden af kapellets gamle kirkeklokke.
Selve monumentet består i dag af kirken, der er markeret med cortensstål, så man nu kan forestille sig, hvordan bygningen har ligget i landskabet, og kirkegården, som er markeret, som en firkant omkring kirken. Det hele er omkranset af en lille vold.
Udstilling og monument bidrager sammen til en vigtig fortælling, som nu kan opleves på museet og ikke mindst her ved selve Grathe Kapel i de skønne historiske omgivelser ved Hauge Sø.
Følg os her: