Ny video om Hærvejen
Skønne naturoplevelser, enestående kulturhistorie og gode vandre- og cykelstier - Hærvejen har det hele
Nordea-fonden har lavet en lille film i samarbejde med bl.a. Museum Silkeborg om, hvad man kan opleve langs Hærvejen. Hærvejen går igennem naturskønne områder i Silkeborg kommune fra Neder Hvam i nord og til Bølling Sø i syd over Thorning, hvor man kan overnatte i det moderne herberg.
Langs Hærvejen kan man ikke bare komme tæt på naturen, men også på kulturhistorien med besøg på Grathe Hede og ved Tollundmandens fundsted ved Bølling Sø. Man kan også gå i St. St. Blichers fodspor og opleve digterruten på Blicheregnen.
Filmen er delvist optaget i Kompedal Plantage ved det hyggelige shelterområde med udsigt over Grathe Hede.
Lidt om Hærvejen:
Hærvejen er en betegnelse for en hovedfærdselsåre eller et vejstrøg, som går ned gennem Jylland. Det er ikke en anlagt vej, men et større net af veje, som opstod i oldtiden.
Hærvejens placering er ikke tilfældig og skyldes istidens præg på det jyske landskab. Hærvejen går langs den jyske højderyg, dvs. det sted i landskabet, hvor det er nemmest at komme tørskoet ned gennem Jylland, da åer og bække udspringer på hver side af højderyggen. Dette har haft stor betydning, inden landskabet blev drænet i 1800-tallet.
Strækningen forbandt riget med Tyskland og blev i middelalderen brugt som pilgrimsvej og til at transportere stude. Mange hære har ganske givet også benyttet korridoren ned gennem Jylland, som navnet antyder, men navnet kan også komme af ordet hær i betydningen ”skare”. Det vil oversat til nudansk være ”befærdet vej”.
Filmen kan ses her.
Følg os her: