Nyheder fra arkæologien
Demstrupdenaren
Morten, en af vores dygtige detektoramatører, indleverede i fredags en denar fra en mark i Demstrup
Kaj F. Rasmussen
Denaren er del af den romerske møntfod i århundrederne omkring Kristi fødsel. Den anvendes normalt i det romerske rige, og til dels i naboregionerne, hvor samhandelen er livlig. En gang imellem dukker de dog op i Norden, hvor værdien dog ikke er selve møntens, men i stedet metallets vægt og lødighed. I den tid handler man i norden normalt med sølv og guld efter vægt, og brudsølv og brudguld er derfor ikke usædvanligt på handelspladser. Når mønterne anvendes i den sammenhæng, er det fordi de repræsenterer en standardisering i både vægt og lødighed. Det kan man godt forestille sig er vældigt praktisk når det måske ikke er alle der går rundt med en vægt i bæltet!
Prægningsteksten er som følger:
Forsiden: IMP CAES NERVA TRAIAN AUG GERM
Bagsiden: PONT MA(X)
Det er således en mønt præget under Kejser Trajan omkring 100 e.Kr.
Mønten er fundet på en mark hvor der tidligere kun har været registreret gravhøje, og det er måske en indikation på at her, ud over gravene som stammer fra stenalder eller bronzealder, ligger en jernalderbebyggelse skjult, men der kan desværre også blot være tale om en tilfældigt tabt mønt.
Museet har et godt samarbejde med detektorgrupperne i regionen, og det er vi naturligvis glade for!
Mønter fra forhistorisk tid skal altid indleveres som danefæ, og hvis der er tale om en tilstrækkelig værdifuld mønt, enten i sjældenhed eller metalværdi, vil det altid resultere i en økonomisk kompensation til finderen.
Afsøgning med detektor kræver stor erfaring, samt at man er god til at lave aftaler med lodsejerne, da afsøgning af marker aldrig bør påbegyndes uden lodsejerens accept. Hvis man er i tvivl om udstyr og lovgivning kan man kontakte de lokale detektorforeninger tellus eller midtdetektor, som gerne hjælper nye medlemmer i gang!
Det er i øvrigt ikke lovligt at grave dybt efter detektorfund, med mindre man er museumsansat. Pløjelaget på 10-30 cm er den smule frihed man har til at søge ned til fundmaterialet, alt som ligger dybere bør undersøges fagligt, og det må kun det ansvarlige museum eller nationalmuseet. Normalt rækker en detektor dog alligevel ikke dybere, så det burde ikke blive et problem!
Indlevering af mønterne foregår altid til det lokalt ansvarlige museum. Nedenstående kort viser den nuværende inddeling her i Silkeborgområdet.
Copyright til baggrundskortet indehaves af GST (Geodatastyrelsen). Brug af kortet i andre sammenhænge kan derfor ikke tillades.
Abonnér på nyhedsbrevet
Vi udsender nyheder og indbydelser til udstillinger 6-12 gange årligt. Vælg én eller flere afdelinger.
Afmelding sker i bunden af nyhedsbrevet.
Følg os her: