Nyheder fra arkæologien
Gudenåplads genfundet
En forskningsgravning og uddannelsesgravning ved Sminge Sø i 2017 viste at der er stort potentiale i fundlagene med Maglemose- og Kongemosekultur fund.
Karen Rysgaard
Sminge Sø ligger i Gudenådalen omkring 9 km fra hjertet af Silkeborg. Søen har tilløb fra både Voel Bæk og Gjern Å og der er i området gjort flere overfladeopsamlinger af flint fra jægerstenalderen siden 1930’erne. Stedet er oplagt til bosættelse eller ophold i stenalderen, da der hér har været adgang til selve søen, de forskellige åløb, skov og lysninger. På den måde har stenalderfolket kunne jage både fisk, pelsdyr, fugle og større byttedyr samtidig med indsamling af eksempelvis bær, nødder og rødder i nærområdet.
I november 2012 fik Museum Silkeborg mulighed for at undersøge den største af pladserne nærmere i forbindelse med en jordvarmesag. Det afsatte areal lå kun få meter fra kanten af søen, og dele af arealet var forholdsvis fugtigt med høj grundvandsstand. Da mulden blev afrømmet med gravemaskine fremkom flere flintgenstande fra jægerstenalderen. Fundspredningen viste sig at dække hele arealet for det projekterede jordvarmeanlæg og der blev registreret mindst fire ildsteder med varmepåvirkede sten. Det sandede plateau indeholdt flint fra såvel Kongemosekultur (ca. 6.400-5.400 f. Kr.) som Maglemosekultur (ca. 7.800-6.400 f. Kr.). I en enkel nedgravning fremkom dog nakkeenden af en sleben flintøkse fra bondestenalderens Tragtbægerkultur (ca. 4.000-2.600 f.Kr). Pladsen er helt unik, da det er første gang denne lagfølge er registreret i Jylland.
Da lagfølgen og ikke mindst omfanget af pladsen blev klarlagt måtte der tænkes alternativt – udgifterne til en regulær udgravning ville langt overstige besparelserne ved omlægning til jordvarme. Heldigvis var der lige netop plads i ejendommens nedlagte køkkenhave til det dimensionerede anlæg, efter udgravning af en mindre flinthuggerplads fra Maglemosekultur. Pladsen med den fine lagdeling kunne derfor undersøges nærmere ved en senere lejlighed.
Denne lejlighed byder sig i 2017, hvor museet i samarbejde med Aarhus Universitet har fået bevilliget midler fra både Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond og Aarhus Universitets Forskningsfond til at foretage en uddannelsesudgravning bemandet med 1. års studerende.
Ved de nye undersøgelser blev udgravningen fra 2012 lokaliseret og det blev prioriteret at undersøge pladsen til bunds i en øst-vest gående grøft. Alt blev undersøgt i små felter på kvarte kvadratmeter i lag af 2 cm, hvor alle fund af redskaber (pilespidser mm.), blokke og flækker blev indmålt tredimensionelt. De nye undersøgelser bekræfter billedet fra 2012 og forhåbentlig kan den nye dokumentation løfte sløret for en mere overordnet fortælling om jægerstenalderen på en indlandsboplads med gentagne ophold gennem flere tusinde år.
Herover en fin pilespids fra Kongemosekulturen
Efter undersøgelsen er stedet langt fra frit for arkæologiske fund, og der er basis for en større undersøgelse engang i fremtiden, så vi for en gangs skyld kan blive klogere på denne spændende periode på en indlandsplads!
Det samlede gravehold.
Abonnér på nyhedsbrevet
Vi udsender nyheder og indbydelser til udstillinger 6-12 gange årligt. Vælg én eller flere afdelinger.
Afmelding sker i bunden af nyhedsbrevet.
Følg os her: