Nyheder fra arkæologien
Søsportens Hus
Jagtstation ved kildevæld
Forud for opførelse af Søsportens Hus blev der i 2014 udgravet knap 50 cm tykke sandlag med flint under et udbredt tørvelag. Tørvelaget var opstået i oldtiden fordi området netop hér var meget fugtigt med kildevæld.
Cirkulære og ovale aftegninger i sandet efter nu tørlagte kildevæld.
Det viste sig, at stenalderjægere fra den såkaldte Maglemosetid (ca. 7000 f.Kr.) havde fundet vej hertil gentagne gange og udbedret deres jagtudstyr ved bålet. Der lå talrige afslag, som affald efter bearbejdningen, sammen med de flintblokke, hvorfra de blev slået. De lavede især pilespidser, såkaldte mikrolitter, der er små tildannede flintflækker - mindre end 1 cm brede og 5 cm lange flintflækker. Mikrolitterne blev brugt både som spidser på pile og langs pileskaftet som trekantede ”skærpere”, der havde til formål at lave hullet på det anskudte dyr så bredt som muligt. Foruden pile blev der også fremstillet skrabere – små afslag med en tildannet æg, så man ikke risikerede at skære hul i skindet, når det blev skrabet rent.
Flint affald fra et enkelt kvadratmeter. Yderst til venstre ses varmepåvirket mikrolit og et forarbejde til en mikrolit.
Under tørvelaget fremkom også et fragmenteret køllehoved af sandsten med dobbeltkonisk skafthul. Køllehovedet har været monteret på et træskaft og har haft en voldsom slagkraft. Gennemboringen af stenen var en arbejdskrævende proces, og da køllehovedet gik i stykker, må det have ærgret ejeren!
Abonnér på nyhedsbrevet
Vi udsender nyheder og indbydelser til udstillinger 6-12 gange årligt. Vælg én eller flere afdelinger.
Afmelding sker i bunden af nyhedsbrevet.
Følg os her: