PAPIR
Papirfremstilling i bøtten. Fra højre øseren, gauskeren og læggestoldrengen.
Papir er et sammenfiltret væv af bearbejdede plantefibre. Den klassiske produktionsgang ved håndgjort papir er følgende:
Råstoffet er gamle klude (hør og bomuld), som findeles og bearbejdes i en hollænder. Plantefibrene bliver afkortet til den ønskede længde og gjort smidige ved maling.
Fra hollænderne kommer det formalede råstof op til øsekarret, hvor selve forvandlingen fra stofvælling til (vådt) papirark foregår. Øsekarret er fyldt med vand og med kun ca. 1 pct. råstof. Papirmageren øser stofvælling op på en form med en metalvire (dug) med huller. Formen rystes, hvorved hovedparten af vandet løber af formen, og fibrene ligger sammenfiltret tilbage.
Papirmageren trykker (gausker) herefter det våde, sammenfiltrede papirark af på en filt. Papirarket er hermed en realitet og klar til tørring og efterbearbejdning.
Produktionsgangen ved håndgjort papir er i princippet det samme som ved maskinfremstillet papir. Papirmaskinens teknik er en maskinel sammenkædning af det håndgjorte papirs processer: råstoffet bearbejdes i hollænderiet, det færdige råstof løber ud på papirmaskinens vireparti, som fungerer som papirformen med en metaldug, hvor fibrene kan bundfælde sig og vandet løbe af. Fra virepartiet gauskes den våde papirbane af i pressepartiet, hvor mere vand løber af. Til sidst tørres papirbanen i papirmaskinens tørreparti.
De bearbejdede plantefibre er altså grundstammen i papiret. Det kan så tilsættes en række fyldstoffer for at få et bedre eller billigere stykke papir.
Papirindustriens første råstof var klude. Gamle hør- (linned-) og bomuldsklude. Det blev imidlertid et knapt og dyrt råstof, og industrien søgte efter alternative materialer. Henimod slutningen af 1800-tallet sejrede træmasse og træcellulose som papirindustriens dominerende grundmateriale. Danmark har imidlertid også i perioder anvendt halm til papirfremstilling. Afgørende er ved alle typer af råstof: En proces, hvor fibrene fritlægges, og en proces, hvor fibrene afkortes og males til det ønskede formål.
Dansk papirproduktion er overvældende både i tonnage og i alsidighed. Lige fra papir til pengesedler og frimærker til tapet og emballage.
Følg os her: