Blodig middelalderhistorie permanent
Blicheregnens særudstilling om det store slag på Grathe Hede 23. oktober 1157 bliver nu en fast del af museets udstillinger.
Dermed kan man også fremover opleve middelalderen på første parket, når museet blænder op for historiens Game of Thrones med blodige magtkampe, luskede intriger og drabelige slag i 1100-tallet.
Museets gæster kan nu fortsat komme på en rejse tilbage til et Danmark på grænsen mellem vikingetid og middelalder, hvor borgerkrig, kongemord, blodgilde og brodermord hører til dagens orden. Optakten til Slaget på Grathe Hede er fuld af magtkampe, blodige opgør og højspændt udenrigspolitik, og begivenhederne efter slaget præger Danmark den dag i dag.
Museumsudvidelse
Med et helt nyt særudstillingslokale bliver den vigtige fortælling om middelalderens voldsomme kampe på egnen en fast del af museets udstillinger. Takket være Thorning Menighedsråd har museet overtaget lejen af den gamle konfirmandstue, som man er ved at indrette til et moderne udstillingslokale til kommende særudstillinger. Dermed hører hele den gamle trelængede forpagtergård, som museet ligger i, nu til museet.
Med udvidelsen af museet opstod muligheden for at lade ”Kampen om Magten – slaget på Grathe Hede” blive stående. Da historien om Slaget på Grathe Hede er en vigtig del af Danmarkshistorien, måtte Museum Silkeborg Blicheregnen dog aflevere et par økser retur. Dem kunne Nationalmuseet ikke undvære, da slaget har så stor betydning for landets historie, men heldigvis har Blicheregnen selv tre økser som tilskrives Slaget på Grathe Hede, og de indgår naturligvis også fremover i udstillingen.
Arven efter slaget på Grathe Hede
Slaget på Grathe Hede er en væsentlig del af Danmarkshistorien, da det har sat synlige spor i samfundet helt op til i dag.
Valdemar den Store sejrer ved slaget på Grathe Hede og sikrer landet stabilitet og fremgang i mange år - man får en nedskrevet Danmarkshistorie, Dannebrog og Jyske Lov – tre ting, der har betydning den dag i dag. ”Det er en spændende og ikke mindst vigtig fortælling, der henvender sig både til børn og voksne, og vi er utroligt glade for, at den bliver en fast del af museets udstillinger” udtaler museumsinspektør og afdelingsleder Marianne Gjørtz Hougaard, ”udstillingen har været en stor succes i det halve år, den har stået, og vi er glade for, at endnu flere nu får chancen for at se den.”
Hvem sagde Broderi?
Den første særudstilling, der pryder det nye særudstillingslokale bliver særudstillingen ”Hvem sagde Broderi?”, som åbner 22. november. Særudstillingen viser broderi på helt nye måder, udarbejdet af kunsthåndværkerne Jytte Harboesgaard, Mai-Britt Bille og Lisbeth Degn. 9. april 2020 er museet igen klar med en ny særudstilling, når ”Hilsen til Tune – modstand på Blicheregnen” åbner.
Følg os her: