Seneste arkæologinyheder. Læs flere
Jernaldergravningen ved Sejling er afsluttet for denne gang
Det blev til en fin jernalderbebyggelse, som endda fortsætter mod nord og syd udenfor det udgravede område.
Kaj F. Rasmussen
I alt er der registreret over 9500 fyldskifter, som er det vi kalder de nedgravninger, der i sin tid gik gennem muldlaget og ned i det underliggende ler og sand. Rådne stolper og opfyldning med mørkere muldjord gør, at nedgravningerne i dag fremstår tydeligt mod den lysere undergrund. Af de mange anlæg er de 8817 stolpehuller, hvor der i fortiden var nedgravet stolper til huse, hegn og andet.
Stolperne ligger tydeligt i systemer, og vi kan identificere 82 bygninger, hvoraf 52 er treskibede beboelseshuse (markeret med blå på animationen), og de øvrige er primært bygninger til opstaldning af dyr og opbevaring af korn og hø (markeret med grøn og orange på animationen). Husene ser ud til at kunne dateres til perioden 175-750 e.Kr.
Med den formodede tidsramme og med en tænkt gennemsnitlig ”levetid” for de enkelte huse på omkring 30 år er det fristende at antage, at der kun har været tre til fire gårde samtidigt gennem hele perioden. Husenes form antyder dog, at langt de fleste gårde er fra en kortere periode end den brede dateringsramme, og bebyggelsen i denne periode må derfor have været noget tættere.
På grund af de mange hegn og huse i området ser plantegningen over anlæggene ret kaotisk ud, og det kan derfor være svært at se, hvilke anlæg der er samtidige. Gårdene omkranses dog af hegn (markeret med bun / lilla på animationen), og fra dem kan man i heldige situationer udskille enkeltgårdene relativt sikkert, som i den nedenstående udtegning. Her er stolpehullerne fra hegnene grønne nuancer, de tagbærende stolper i beboelseshuset er orange, vægstolperne gule, og stolpehullerne fra stakladerne er pink. Røde signaturer er kogestensgruber
Huset K70, som er del af den sydlige halvdel af en gård er omkring 112kvm. Gården har formodentligt oprindeligt omfattet lidt over 1000kvm indhegnet område med huset liggende centralt på gårdspladsen og med 2-3 staklader til opbevaring af hø.
Bebyggelsen er afgrænset op ad bakken mod øst og mod dalen i vest, men der er flere gårde, der strækker sig ud i området både nord og syd for udgravningsfeltet. Bebyggelsen har altså været endnu større end den, vi her har kunnet dokumentere.
De seneste gårde har hovedhuse med buede vægforløb, og de stammer sandsynligvis fra tiden lige op til vikingetiden. De er fundet i det nordøstligste hjørne ind mod Sejling by, og det er nærliggende, at vi her ser den gradvise flytning af bebyggelsen ind mod det sted, hvor det middelalderlige Sejling etableres!
I den første halvdel af bebyggelsesperioden på stedet kan vi se, at der er blevet produceret jern til redskaber. Det ses ud fra en række nedgravninger – eller gruber – fyldt med jernslagger. Nedgravningerne er den nederste del af de såkaldte slaggegrubeovne. De er kendetegnet ved at have en grube under selve ovnen, hvor slaggen kunne løbe ned i, når den smeltede fra myremalmen og efterlod jernet oppe i den varme ovn.
Selve ovnene, som ser ud som i nedenstående foto, er for længst pløjet væk, men slaggegruberne ligger altså tilbage i jorden med affaldet fra jernproduktionen. Der i alt registreret 34 jernudvindingsovne, hvilket ikke er voldsomt mange, men de fleste stammer sandsynligvis fra et kortvarigt jerneventyr og afspejler således nok ikke bebyggelsens totale jernforbrug.
Arkæologien i Silkeborg Kommune
Museum Silkeborg varetager det arkæologiske ansvar i Silkeborg Kommune. Arbejdet udføres af museets arkæologer, som kan kontaktes via siderne her.
Vores arbejde består i at tilse og forundersøge arealer i forbindelse med jordarbejder, så eventuelle fund og bebyggelser kan blive registrerede i følge lovens kapitel 8. Loven skal beskytte fortidslevn på det sted, de ligger, men det er ikke særlig ofte nogen praktisk løsning, og en arkæologisk undersøgelse er ofte slutproduktet. Læs mere under siden "Vejledning til Bygherre".
Hvad er arkæologi?
Arkæologiens fornemste opgave er at udlede informationer om fortidige folks dagligdag gennem studier af deres efterladenskaber. Disse kan tage form af tabte ejendele, affald fra husholdene, eller spor efter de forskellige nedgravninger til stolper i husene, eller til materialeindvinding.
Normalt er der meget lidt bevaret af de mange efterladenskaber, der oprindelig har været, således at vi kun meget sjældent står med hele lerkar, eller bygningstømmer. Det kræver derfor streng disciplin og systematiske arbejdsmetoder, kombineret med en god portion viden om tidligere udgravninger i hele landet, at udlede hvornår sporene er fra, og hvilke typer aktiviteter der har resulteret i de iagttagne spor.
Arkæologisk forundersøgelse
Museet kan tilbyde en gratis arkæologisk forundersøgelse til privat byggeri og udstykningsprojekter til boligformål, når byggeriet er under 5000 kvm, så længe de ikke ligger i middelalderlige bykærner. Eventuelle områder med væsentlige anlægsspor, som lokaliseres i en sådan undersøgelse, skal dog stadig undersøges for bygherres regning, eller undgås i anlægsarbejdet. Et fravalg af forundersøgelse kan potentielt set resultere i en fordyrende standsningssag.
Ved udstykning til offentlige formål og til alle områder over 5000 Kvm kan museet tilbyde en forundersøgelse, hvortil der skal godkendes et budget af Kulturstyrelsen og af bygherre. En eventuel efterfølgende udgravning skal ligeledes afholdes for bygherres regning. Der kan søges tilskud til udgifterne, der vurderes i forhold til byggeriets anlægssum. Denne skal derfor oplyses i forbindelse med, at bygherre beder museet om at lægge et budget. Oplyses denne ikke, bortfalder tilskudsmuligheden for det aktuelle forundersøgelsesbudget.
Forundersøgelsen foregår i Silkeborg typisk med gravemaskine ved, at vi udlægger 4 meter brede grøfter med omkring 20 meters afstand. Grøfterne lægges normalt noget skævt for nord-sydlig retning, men aldrig øst-vest.
Hvis et areal skal anvendes som passage efter forundersøgelsen, er vi naturligvis åbne for at springe over eventuelle udpegede markveje, eller for at justere grøfternes vinkel en smule, så de f.eks. passer med sprøjetesporene.
Efter endt undersøgelse dækkes grøfterne normalt igen, og dyrkningsjorden får naturligvis lov at ligge øverst igen på en flade, der er komprimeret efter bedste evne med gravemaskinen. vores erfaring er dog, at de dækkede grøfter ikke har en voldsomt god bæreevne i hvert fald den første sæson.
Arkæologisk Udgravning
Den arkæologiske udgravning er arbejdsprocessen, der normalt følger efter en forundersøgelse, der har påvist væsentlige anlægsspor.
Budgettet for undersøgelsen lægges i samarbejde med Kulturstyrelsen i forhold til kompleksiteten i det udpegede areal, og skal godkendes af bygherre, før undersøgelsen kan påbegyndes.
I forbindelse med udgravningen foretages en fladedækkende afdækning og registrering af de væsentlige anlægsspor, og disse vurderes i forhold til lokale, reginale og nationale strategier. Desuden kan der foretages mindre naturvidenskabelige undersøgelser, der dog skal holdes inden for den godkendte budgetramme.
I undersøgelsen skal vi afklare alle sammenhænge på pladsen, det vil sige finde ud af, hvilke stolper der hører sammen i konstruktioner, hvilke situationer der er samtidige, samt vurdere hvordan lokaliteten relaterer sig til nærområdets fundsituationer, og hvordan stedet forholder sig til den nationale og internationale forsknings stand. Det forudsætter en systematisk dokumentation, hvor anlæg snittes, tegnes, beskrives og eventuelt fotograferes. Dertil kommer indsamling af fundmateriale i form af keramik, flint og eventuelle metalgenstande, ligesom indsamling af relevante jordprøver, som vi kan anvende til en kulstof 14 datering og til at se, hvad man har spist, og hvilket brændsel man har anvendt i perioden.
Hvor fundmaterialet med basis i udviklingen i formgivning og teknikker kan give en god fornemmelse for dateringen, giver kulstof 14 dateringen en anderledes præcis naturvidenskabelig datering, og de to supplerer hinanden, og kan være med til at uddybe vor viden om forhistorien generelt.
Kort efter endt udgravning tilsendes bygherre et fritstillingsbrev, hvoraf fremgår, om hele arealet er frigivet, eller om der efter aftale med bygherre er udvalgt arealer til bevaring på stedet. Sidstnævnte arealer kan siden hen ikke anvendes til anlægsarbejde, før der er foretaget en arkæologisk undersøgelse. Bygherre modtager desuden en kort rapport over fundet.
Kort over ansvarsområderne i Silkeborg og omegn.
Nedenstående kort viser hvilket ansvarsområde Museum Silkeborg dækker. Som tommelfingerregel er det altid det lokale museum der foretager undersøgelser inden for ansvarsområdet, og det er derfor altid dér man skal henvende sig hvis man har iagttaget noget, eller har spørgsmål man gerne vil have uddybet angående jordarbejde. Nedenstående kort er ikke specielt detaljeret, og hvis dit projekt befinder sig nær grænsen, kan det være svært at vurdere hvor du skal henvende dig. I tvivlstilfælde henvender du dig bare til ét af museerne, som så kan afklare sagen.
Copyright til baggrundskortet indehaves af GST (Geodatastyrelsen). Brug af kortet i andre sammenhænge kan derfor ikke tillades.
Hurtig kontakt
Arkæologien
2129 6895
Eller omstilling: 8682 1499
Jordarbejde
Danefæ / Detektor
Fredninger
Abonnér på nyhedsbrevet
Vi udsender nyheder og indbydelser til udstillinger 6-12 gange årligt. Vælg én eller flere afdelinger.
Afmelding sker i bunden af nyhedsbrevet.
Følg os her: