St. St. Blicher
I 2019 fejrede Blicheregnens Museum og museets museumsforening, at det var 200 år siden, at St. St. Blicher flyttede til Thorning, og Blicher er stadig aktuel i dag.
Blicher er født tæt på Thorning i Vium i 1782, og han er kommet på egnen hele sin barndom, men i 1819 vender han tilbage igen og skriver sin mest berømte novelle, En Landsbydegns Dagbog, på præstegården i Thorning, som lå, hvor museet nu ligger. Blichers noveller og digte bærer præg af hans opvækst og oplevelser på egnen, og historierne er en vigtig del af egnens selvforståelse.
Blicher var præst, samfundsborger, jæger og digter, og i anledning af 200-året sætter vi endnu mere fokus på alle Blichers facetter. Museum og museumsforening holder sammen et seminar for at fejre Blicher og sætte fokus på Blicher i nutiden, at inddrage samfundsrelevante emner og få meningsdannere til at deltage i foredrag og diskussioner.
Hvad skal vi med Blicher i dag?
Blicher skriver om evigtgyldige emner, som er lige så aktuelle i dag, som da han skrev sine noveller og indlæg i samfundsdebatten. Det er store emner som vores forhold til naturen, kærlighed, dødstraf, arrangerede ægteskaber, mord og forholdet til andre trossamfund, han bringer op.
Blicher er præst i Thorning frem til 1825, og hverken han selv eller de toneangivende læsere i København var klar over, at En Landsbydegns Dagbog var et gennembrud for prosaen i Danmark, men den betød, at folk begyndte at læse prosa i stedet for poesi. Det er også en af grundene til, at Blicher i 2018 varårets klassiker.
Se en introduktion til St. St. Blicher.
Nuværende aktiviteter:
Blicher og Genforeningen - minisærudstilling
St. St. Blicher (1782-1848) oplevede hverken tabet af Sønderjylland i 1864 eller genforeningen i 1920, men han havde en meget klar holdning til det sønderjyske spørgsmål, som begyndte at få betydning, inden Blicher døde i 1848. Blicher var slet ikke i tvivl om, at Sønderjylland var en del af Danmark, og han gjorde en stor indsats for at sætte fokus på fællesskabet til Himmelbjergfesterne og med sin deltagelse på Skamlingsbanken. Det sætter museet fokus på med en lille udstilling i kaffestuen.
Gå på opdagelse i Blichers univers på sitet Blicher Nu, hvor du kan finde meget mere viden om Blicher.
Afholdte arrangementer i anledning af jubilæet:
Hoser i hedens farver - minisærudstilling
Magten og Æren - KK44 på Blicheregnen
Blicher - 200 år i Thorning - foredrag ved museumsinspektør og afdleingsleder Marianne Gjørtz Hougaard
Sensommmermøde - med tidl. minister Bertel Haarder
Blicher-seminar - med blandt andre tidl. udenrigsminister Per Stig Møller, professor Henrik Skov Nielsen og Blicher-Selskabet.
Seminaret støttedes af Lida & Oskar Nielsens Fond.
Følg os her: