Hvordan så Tollundmanden ud, da han blev fundet?
Undersøgelsen af Tollundmanden på Nationalmuseet i 1950 afslørede et ualmindeligt velbevaret lig af en voksen mand, ca. 30-40 år gammel. Tollundmanden er et af de mest velbevarede oldtidsmennesker i verden. Den side af liget, som havde vendt opad i tørvegraven, bar spor af forrådnelse. Det samme gjorde underarme, hænder og knæ. På den højre side, der havde vendt nedad, var huden velbevaret, men selve kroppen var dog skrumpet, idet det meste af muskelmassen var forsvundet, så huden lå i folder. Målinger ved udgravningen vista at han var 161 cm lang, men beregninger på baggrund af lårbensknoglen viser at han i levende live nok var mellem 163 og 167 cm lang. Arme og hænder var næsten skeletterede og delvist ødelagte som følge af tørvegravningen i mosen - kun fødderne og en finger var helt ubeskadigede. Næsten chokerende velbevaret var hovedet. Øjnene var lukkede og munden ligeså - ansigtsudtrykket var roligt og alvorligt som hos en sovende person. Hans hår var kortklippet til en længde af 1-4 cm - når hårets farve i dag er rødt, skyldes det påvirkning fra mosevandet. Undersøgelser af hans hår har vist at den oprindelige hårfarve var brun eller måske mørkeblond. Hans hovedhår var dækket af en syet, spids skindhue lavet af fåreskind. Den var fastbundet ved hjælp af 2 tynde skindstrimler, som var anbragt ved tindingerne og gik ned under hagen. En sløjfe gjorde, at huen nemt kunne tages af og på.
Et bælte var anbragt omkring ligets hofter. Dets længde var 77 cm, så Tollundmanden har været slank. Bæltet var lavet af tyndt okseskind uden hår og den ene ende var forsynet med et "øje" eller snit, som den anden ende har været ført igennem og bundet med en sløjfeknude, der kunne bindes op med et let træk. Skindhuen og skindbæltet var mandens eneste påklædning, men om halsen sad et skindreb strammet sammen i en løkke. Skindrebet giver svaret på et af de mest interessante spørgsmål i forbindelse med Tollundmanden: Hvordan var manden omkommet?
Rebet havde afsat en tydelig fure i halshuden på siderne og under hagen, mens der ingen mærker var i nakken, hvor knuden sad. Rebet var stærkt nok til at bære en voksen mand. Den frie ende, der var ca. en meter lang, lå foldet ind under Tollundmanden og var tydeligvis skåret over med en kniv. Retsmedicinerne var ikke i tvivl, da de stillede diagnosen: Dødsårsagen var hængning.
Følg os her: